پایش سلامت سازه ای
با تكيه بر دانش مهندسي تاكنون سازههای بسياری طراحي و ساخته شدهاند(پایش سلامت سازه ای). این سازهها همواره تحت اثر بارگذاریهای متعدد و متنوعی نظیر بارمرده، زنده، باد، زلزله و … قرار دارند که هر کدام اثراتی بر روی عملکرد سازه خواهند داشت. از طرفی عمر مفيد بسياری از این سازهها هم اكنون رو به اتمام است. تعداد دیگری از این سازهها نيز بر اثر بارهای سرویس و یا بارگذاری نامتعارف دچار خسارت شدهاند. علاوه بر این سازههای جدید نيز همه روزه ساخته شده و مورد بهرهبرداری قرار ميگيرند.
بدیهي است كه هزینههای تعمير و مرمت سازههای آسيب دیده و همين طور هزینههای نگهداری و بازرسي سازههای جدیدتر در حجم بالا بسيار هنگفت خواهد بود. بعنوان مثال اخیراً فروریزش ساختمان پلاسکو در اثر آتش سوزی زنگ خطری به صدا در آورد که اهمیت تشخيص به موقع آسیب در سازهها را بیش از پیش آشکار نمود. یكي از روشهایي كه امروزه مورد توجه قرار گرفته روشهای تشخيص آسیب مبتني بر ارتعاش سازه است. این روشها با استفاده از استخراج خصوصيات مودال ارتعاش سازه سعي در تشخيص آسیب در سازهها دارند.
ایده پایش یک سيستم جهت تشخيص خسارت در آن در مراحل اوليه همواره مورد توجه مهندسين در زمينههای هوافضا، مكانيک و عمران بوده است. به طور كلي خرابي به صورت تغييری در یک سيستم، خواسته و یا ناخواسته، تعریف ميشود كه تاثير منفي در عملكرد آن در حال و یا آینده داشته باشد.
در زمينه مهندسي عمران نيز تشخيص خرابي سازهها از اهميت بسيار زیادی برخوردار است. خطوط ارتباطي و سازههای زیر بنایي نقش اساسي در تمامي كشورها دارند و ساليانه هزینههای فراواني صرف ساخت و نگهداری آنها ميشود. در ميان انواع سازههایی که مورد استفاده قرار میگیرند، پلها نقشی كليدی در شرایط اقتصادی، اجتماعي و سياسي یک كشور ایفا كنند. مطالعات نشان ميدهد كه بيش از 48 درصد از پلهای موجود در كانادا نيازمند ترميم و مقاومسازی هستند. همچنین از ميان 570000 پل بزرگراهي موجود در آمریكا در سال 1997، 187000 مورد از آنها معيوب گزارش شده و بيان شده است كه ساليانه به ميزان 5000 پل دیگر به این تعداد اضافه ميشود. در سال 2001 عنوان شد كه ژاپن دارای 140000 پل ميباشد كه زمان ساخت اكثر آنها به پيش از سال 1980 بر ميگردد.
به عنوان نمونه دیگر ميتوان به ساختمانهای پراهميت اشاره كرد. توقف سرویسدهي بسياری از ساختمانهای مهم و حياتي ميتواند باعث خسارات زیادی شود. به عنوان مثال توقف فعاليت یک نيروگاه، یک برج تجاری و یا اداری مهم و یا حتي یک بيمارستان بزرگ ميتواند باعث ایجاد اختلال در مناطق شهری و یا روستایي شود.
با توجه به قرارگيری ایران در یک منطقهی زلزلهخيز، بررسي خسارات سازهها ناشي از وقوع زلزله بسيار مهم است. در هنگام رخداد زلزله ممکن است تعداد زیادی از سازهها متحمل خساراتي شوند. این خسارتها گاهاً محدود بوده و برخي اوقات نيز خسارات در حدی است كه سازه دیگر قابليت سرویسدهي ندارد. لذا روشي كه بتوان با آن به سرعت وضعيت خرابي را مشخص كرد دارای مزایای فراواني میباشد.
همانطور که اشاره شد پلها یکی از مهم ترین زیرساختهای عمرانی کشور بوده و سرمایههای کلانی صرف ساخت این سازهها گردیده است. اهمیت پلها هنگام وقوع حوادث غیر مترقبه نظیر زلزله و سیل و … جهت تسریع در امر امداد و نجات دوچندان خواهد گردید. با توجه به آمار زلزلههای گذشته، مشاهده شده است که وقوع زلزله میتواند موجب خرابی و آسیبهای متنوعی در پل گشته و در صورت عدم تشخیص به موقع میبایست منتظر عواقب فاجعه بار و جبران ناپذیری بود.
با توجه به مطالبی که بیان گردید، اجرای سیستم پایش سلامت سازهای برای سازههای مهم بسیار ضروری خواهد بود و با انجام این کار می توان در هزینه های دراز مدت نگهداری و جایگزینی صرفه جویی کرد.
شرکت فام راه بستر با تکیه بر دانش متخصصین، تجهیزات و ادوات موجود، امکانات آزمایشگاهی در مقیاس واقعی، و همچنین تجربهی قریب به دو دهه فعالیت دربخش های مختلف عمرانی آماده همکاری و ارائه خدمات در زمینه پایش سلامت سازهها شامل انجام مطالعات اولیه، مطالعات تفصیلی، سنسورگذاری و پایش بصورت آفلاین و آنلاین، تصمیم گیری در مورد وضعیت پل، اجرای آیتم های مقاوم سازی و بهسازی و …. می باشد.